Arahidele - alimentul
complet
Arahidele sunt alimente
complete care īnglobeaza multi nutrienti
doar īntr-o singura portie. Īn familia legumelor
sau a boabelor uscate, arahidele sunt o
sursa teribila de proteine. Va veti convinge
remarcānd cantitatile semnificative ale
urmatorilor nutrienti gasiti īntr-o singura
uncie (28,35g) de arahide:
O
uncie de arahide prajite uscat
Procentaje din necesarul
zilnic
|
Proteine
|
14%
|
Grasimi totale
|
21%
|
Grasimi saturate
|
10%
|
Carbohidrati
|
2%
|
Fibre
|
8%
|
Colesterol
|
0%
|
Vitamina E
|
25%
|
Vitamina B3 (PP)
|
19%
|
Magneziu
|
12%
|
Vitamina B9 (Acid folic)
|
10%
|
Cupru
|
10%
|
Fosfor
|
10%
|
Potasiu
|
10%
|
Vitamina B1
|
8%
|
Zinc
|
6%
|
Fier
|
4%
|
Calciu
|
2%
|
Studii de cercetare efectuate pe grupuri
mari de oameni au descoperit ca persoanele
care consumaīn mod regulat arahide si alune
prezinta un risc mult mai scazut al bolilor
de inima. De asemenea, oamenii de stiinta
considerA ca dietele bogate īn grasimi mononesaturate,
de tipul celor ce se gasesc īn arahide,
pot de asemenea sa protejeze īmpotriva bolilor
de inima.
Arahidele sunt alimente complete care contin
o varietate de vitamine si minerale, proteine
si grasimi nesaturate benefice. Unele dintre
aceste minerale "rare" cum sunt cuprul si
magneziul au rol protector contra afectiunilor
coronariene ale inimii. Fiind un aliment
vegetal, īn mod natural nu contin colesterol.
|